Районна избирателна комисия София 25 ИР


РЕШЕНИЕ
№ 81-ЕП
София 25 ИР, 23.05.2019

ОТНОСНО: Сигнал от Николай Белалов за нарушения при водене на предизборна агитация

На 21.05.2019 г., по електронна поща, в РИК 25 е постъпил сигнал от Николай Белалов, вх. № 186/21.05.2019 г., в който се твърди, че в търговските заведения, разположени на територията на Северен парк са монтирани рекламни пана на ПП ГЕРБ в нарушение на правилата за предизборна агитация. Приложен е снимков материал. В сигнала не е посочено точното местонахождение или наименование на търговските обекти.

За изясняване на твърденията в сигнала, с протоколно решение по Протокол № 10/22.05.2019 г., РИК 25 определи комисия в състав: Валери Василев Балев, Диян Сашов Асенов, Цветелина Мартен Калеева и Николай Евгениев Димитров, членове на РИК 25, представени от различни партии и коалиции, които да извършат проверка на място и да представят констативен протокол за установените факти. На основание същото решение е изпратено писмо до Столична община – район Надежда и район Връбница, на чиито територии е разположен Северен парк, ведно с копие от сигнала, за предоставяне на информация относно статута и собствеността на посочените в сигнала обекти, и лицата, които ги стопанисват.

По електронна поща, на 23.05.2019 г. е получен е отговор от район Връбница, съгласно който Северен парк не се намира на територията на административен район Връбница.

При проверката на място, определената от РИК 25 комисия е установила, че сочените в сигнала агитационни материали са разположени на различни места в Северен парк:

  1. Преместваем обект – заведение (сн. 2 и 3 от сигнала). С писмо, вх. № 226/23.05.2019 г., СО – район „Надежда“ е уведомила РИК 25, че посоченият в сигнала преместваем обект се стопанисва от „Фиона-2016“ ЕООД по договор за наем. Предмет на договора е терен за разполагане на преместваем обект с площ 36 кв. м. и прилежаща открита търговска площ 60 кв. м.

Агитационният материал е поставен на козриката на заведението от лицето което го управлява и стопанисва. Върху агитационния материал е отпечатан надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, който заема изискуемата по закон площ от най-малко 10% от лицевата страна на материалите и е разположен в обособено поле.

  1. Комисията е установила, че агитационните материали на сн. 6 и 7 от сигнала имат изискуемото от закона съдържание. Материалите са поставени на сгради и огради на търговски обекти, стопанисвани от частни лица.
  2. Преместваем обект – заведение (сн. 1, 4 и 5 от сигнала). Агитационният материал представлява транспарант, опънат върху метална конструкция в тревната площ пред обекта. Върху агитационния материал е отпечатан надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, който заема изискуемата по закон площ от най-малко 10% от лицевата страна на материалите и е разположен в обособено поле.

Не е получена информация относно собствеността и статута на преместваемия обект, неговата прилежаща площ и лицето, което го стопанисва.

Във връзка с този агитационен материал са формирани две алтернативни предложения за решение:

3.1. Да се изиска допълнителна информация от СО – р-н Надежда за установяване размера на прилежащата търговка площ към търговския обект за изясняване на обстоятелството дали агитационният материал е поставен на неразрешено място.

ГЛАСУВАЛИ:                      

За:  В. Темелкова-Петрова, Цв. Калеева, В. Якимов, И. Иванова, С. Качулкова, С. Василева, Х. Василева, В. Йотов, В. Христов, Веселина Кирилова-Стаменова

Против: Н. Димитров, Ж. Иванова, И. Василев, Г. Хайдутов, Д. Славов, Ж. Иванова, М. Якова

Липсва необходимото мнозинство за приемане на решение (най-малко 12 гласа „за“ при 17 присъстващи). Налице е решение за отхвърляне по см. на чл. 70, ал. 4 ИК.

3.2.  Да се предложи на кмета на р-н Надежда, на осн. чл. 183, ал. 3 ИК, да премахне агитационния материал.

ГЛАСУВАЛИ:                      

За:  Н. Димитров, Ж. Иванова, И. Василев, Г. Хайдутов, Д. Славов, Ж. Иванова, М. Якова

Против: В. Темелкова-Петрова, Цв. Калеева, В. Якимов, И. Иванова, С. Качулкова, С. Василева, Х. Василева, В. Йотов, В. Христов, Веселина Кирилова-Стаменова

Липсва необходимото мнозинство за приемане на решение. Налице е решение за отхвърляне по см. на чл. 70, ал. 4 ИК.

Предвид изложеното и на основание чл. 72, ал. 1, т. 20 ИК, Районна избирателна комисия в Двадесет и пети район – София

РЕШИ:

  1. НЕ УСТАНОВЯВА НАРУШЕНИЕ на разпоредбите на чл. 183, ал. 2 и 3 ИК относно агитационните материали на ПП ГЕРБ, представени на сн. 2, 3, 6 и 7 от сигнала на Николай Белалов.
  2. НЕ УСТАНОВЯВА НАРУШЕНИЕ на разпоредбата на чл. 183, ал. 2 ИК относно агитационния материал на ПП ГЕРБ, представен на сн. 1, 4 и 5 от сигнала на Николай Белалов.

 

Решението подлежи на оспорване пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

Председател: Виолета Красимирова Темелкова-Петрова

Секретар: Жана Бориславова Иванова

* Публикувано на 24.05.2019 в 10:11 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

Решения

всички решения