Районна избирателна комисия София 25 ИР


РЕШЕНИЕ
№ 33-НС
София 25 ИР, 28.02.2021

ОТНОСНО: Жалба от Валери Симеонов, съпредседател и представляващ коалиция „Обединени Патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ и председател на партия „Национален фронт за спасение на България“ – НФСБ.

С вх. № 77/28.02.2021 в 09:05 ч. в РИК 25 ИР – София е постъпила жалба от Валери Симеонов, съпредседател и представляващ коалиция „Обединени Патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ и председател на партия „Национален фронт за спасение на България“ – НФСБ.

В жалбата се посочва, че за съставите на СИК, квота на коалицията „Обединени Патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“, според коалиционно споразумение се дали на три равни части. Жалбоподателя посочва, че последното не е съобразено в определени райони. Изтъква се, че квотата на „Обединени Патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ е попълнена според това коя от партиите първа е подала предложението, докато се запълни квотата на коалицията.

Разгледана по допустимост, в жалбата е посочен подател, но не е посочен адрес за кореспонденция. На основание чл. 72, ал. 1, т. 17 от ИК и приложимо Решение на Централната избирателна комисия относно реда за разглеждане на жалби и сигнали, подадени до районната избирателна комисия е необходимо да бъде посочен и адрес.  Макар и формално жалбата да не отговаря на необходимите изисквания, при разглеждане на жалбата РИК 25 ИР – София приема, че адреса на жалбоподателя е публично известен.

Непосочването на конкретно решение или действие което се обжалва,  липсата на правно основание на посочената жалба и липсата на конкретно формулиран петитум, като задължителни реквизити липсват в разглежданата жалба. По тълкувателен път на база предоставените приложения към жалбата, РИК 25 ИР – София достига до извода, че жалбоподателят навежда основания за обжалване на назначени състави на секционни избирателни комисии в различни райони.

Разгледана по същество, жалбата е неоснователна по следните съображения:

Към жалбата е приложено коалиционно споразумение между ПП „Национален фронт за спасение на България“, ПП „Атака“ и ПП „ВМРО -Българско национално движение“ за създаване на коалиция „Обединени Патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ за участие в изборите за народни представители на 26.03.2017 година. От последното е видно, че не се съдържа  изрична разпоредба, от която да произлиза, че квотата в секционните избирателни комисии в трите политически партии се дели на три равни части, по една за всяка една от тях.

В разглежданата жалба няма конкретно посочване на районите в които жалбоподателя счита, че не са се съобразили с коалиционното му споразумение. От посочените прикачени файлове може да се направи извод, че се визират районите „Овча купел“, „Илинден“ и „Красна поляна“.

Във връзка с последното следва да се посочи, че към днешна дата секционни избирателни комисии в райони „Овча купел“ и „Красна поляна“ не са назначени с решение на РИК. Предвид това изложената от жалбоподателя информация няма как да бъде проверена дали отговоря на обективната истина.

По отношение на район „Илинден“ е постъпило предложение от Илко Илиев, Представител на ОП за НФСБ - списък с имена на членове на секционни избирателни комисии. При извършена проверка е установено, че всички лица от горепосоченият списък са назначени като членове на секционни избирателни комисии. Последното обуславя липсата на правен интерес от страна на жалбоподателя по отношения на конкретния район. Правният интерес е функционална последица от неблагоприятно засягане на правната сфера на жалбоподателят. Понятието „неблагоприятно засягане“ се дефинира като всяка правна последица от акта, състояща се в прекратяване или ограничаване на съществуващи субективни права; създаване на нови или разширяване на съществуващи правни задължения. Обуславянето на липсата на правен интерес в конкретния случай произлиза от назначаването на всички от посочените в листата лица и невъзможността за назначаване на повече поради непредставянето им. На основание чл. 70, ал. 4 и във връзка с чл. 72, ал. 1, т. 4, чл. 89, ал. 1 и чл. 91, ал. 11 от ИК, при постигнато съгласие Районната избирателна комисия назначава секционните избирателни комисии по предложение на кмета. Доколкото в настоящата хипотеза е налице постигнато съгласие при проведените консултации, назначени са всички предложения за членове на СИК на ПП „НФСБ“ в квотата на КП „Обединени Патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“,  районната  избирателна комисия назначава секционната избирателна комисия по предложение на кмета по реда на чл. 91, ал. 8 от ИК, отговарящо на изискванията заложени в Решение № 13-НС от 17.02.2021 на Районна избирателна комисия в Двадесет и пети район – София във връзка с Решение № 2062-НС/16.02.2021 г. на ЦИК, поради липса на възможност за предприемане на друго законосъобразно действие от страната на районната избирателна комисия.

На основание чл. 70, ал. 4 ИК и във връзка с чл. 72, ал. 1, т. 20 от ИК, Районна избирателна комисия в Двадесет и пети изборен район

РЕШИ

Остава без разглеждане жалба заведена под 1 на 28.02.2021 г. в 9:05 ч. в регистъра на жалбите в РИК 25 ИР – София, подадена от Валери Симеонов в частта относно назначаването на членове на СИК в район „Красна поляна“ и район „Овча Купел“.

Отхвърля като неоснователна жалбата в частта относно назначаването на членове на СИК в район „Илинден“.

Решението подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Председател: Валери Владимиров Цолов

Секретар: Жана Бориславова Иванова

* Публикувано на 28.02.2021 в 18:29 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

Решения

  • № 210-НС / 04.04.2021

    относно: Определяне начина на връщане на сгрешени и предаване на нови протоколи за установяване на резултатите от гласуването при произвеждане на изборите за Народно събрание на 04.04.2021 г. от РИК 25 на СИК/ПСИК

  • № 209-НС / 04.04.2021

    относно: Промени в съставите на секционни избирателни комисии в район „Люлин“ - СО

  • № 208-НС / 04.04.2021

    относно: Нарушение на изборния процес в района на СИК № 254618068

всички решения